Дейностите ще се извършат в рамките на проект Изпълнение на енергоспестяващи

...
Дейностите ще се извършат в рамките на проект Изпълнение на енергоспестяващи
Коментари Харесай

Предстои цялостна енергийна трансформация на сградата на СУ „Св. св. Кирил и Методий“

Дейностите ще се извършат в границите на проект „ Изпълнение на енергоспестяващи ограничения за постигане на постройка с близо до нулевото ползване в „ Св. св. Кирил и Методий “ – гр. Видин “.

Те бяха показани на начална конференция, която се организира в залата на Общински съвет – Видин. На нея участваха заместник-кметовете Десислава Тодорова и Борислава Борисова, екипът по плана и шефът на образователното заведение Бисерка Каменова.

Проектът се реализира посредством Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2014-2021 по Програма „ Възобновяема сила, енергийна успеваемост, енергийна сигурност “. Бенефициент е Община Видин, а сътрудници: ЕНЕРГИЙНА АГЕНЦИЯ – ПЛОВДИВ и NORCE Norwegian Research Centre AS. Общият бюджет на плана е 2 346 278 лева, които са безплатна финансова помощ.

Десислава Тодорова изясни, че плановото предложение е ориентирано към цялостна енергийна промяна на учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “ от стандартна към високоефективна постройка, в която забележителна част от силата се доставя от възобновими източници. За задачата е проектирано осъществяването на 7 енергоспестяващи ограничения, които ще разрешат понижаване на топлинните загуби по външните ограждащи структури. В допълнение се планува построяването на високоефективна геотермална апаратура. Също по този начин ще има фотоволтаична апаратура за покриване на личните потребности, система за предпазване на силата и система за мониторинг и ръководство. Това ще разреши над 90 % от употребяваната сила да е от възобновими източници. По този метод пилотната постройка ще доближи енергиен клас А+, с близо до нулевото ползване на сила.

По време на конференцията Борислава Борисова акцентира, че общинското управление се стреми да усъвършенства изискванията на просветителния развой на територията на Община Видин и плановото предложение е един от образците за това. Тя уточни, че от общо 51 подадени планови оферти по тъй наречените Норвежка стратегия, са утвърдени 16 и Средно учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “ е измежду тях. „ Искам да напомня, че последният финансиран план по тази стратегия е преди цели 9 години – през мандат 2011-2015 година, от който бях част и аз – това е планът за основаване на Епиграфския център във Видин, съдействал за развиването на туризма. В интервала 2015-2019 година Община Видин не се е възползвала нито един път от опцията да кандидатства за финансиране по Норвежката стратегия. Когато поехме ръководството на Общината през 2020 година, кандидатствахме по същата стратегия с план за замяна на уличното осветяване с LED осветяване на територията на град Видин и в обитаемоте места. Той е утвърден на административно и техническо равнище и се чака през тази година да бъде финансиран по Плана за възобновяване и резистентност. Кандидатствахме и с още един план – за реновиране на Младежкия дом, само че не беше утвърден. Искам да кажа, че е по-добре да участваш в едно съревнование, въпреки и да загубиш. Но както виждате, печелим и надпреварите. Радвам се, че съм част от настоящето ръководство, че екипът на госпожа Тодорова работи добре, аплайваме и печелим планове, което е в името на нашия град “ – съобщи Борисова.

Директорът на СУ „ Св. св. Кирил и Методий “ Бисерка Каменова благодари от свое име и от името на целия колектив на учебното заведение по изкуства на заместник-кметовете Тодорова и Борисова, на цялата Община и на екипа, който осъществя този огромен план, плод на двегодишни старания. „ Вашият труд беше голям и успяхте да спечелите този план. С неспокойствие чакаме да забележим нашето учебно заведение по-уютно, по-привлекателно освен за нас, само че и за родителите и обществеността “ – сподели тя.

В умозаключение Десислава Тодорова означи: „ Вашето учебно заведение, след реализацията на плана ще бъде единствената постройка с енергиен клас А+ – най-модерната и най-иновативна технология, която ще я имате вие, за което аз съм извънредно щастлива, тъй като целият екип е работил от сърце и с доста възторг, с цел да се случи това “.

С осъществяването на плана се показва и валидира реформаторски метод за промяна на стандартни здания във високоефективни, който ще може да се мултиплицира от страна на Общината и измежду други обществени здания. В допълнение се плануват действия по ръководство на плана, финансов одит, строителен и авторски контрол, както и осведоменост и гласност.

Периодът на осъществяване на плана е от 29.04.2022 година (датата на сключване на договора) до 29.04.2024 година
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР